De schuurspons.. mijn zoektocht naar een duurzaam alternatief

Duurzame vervangers zijn tegenwoordig ruimschoots te vinden. Voor vrijwel ieder product bestaat een alternatief dat plasticvrij en van organisch materiaal gemaakt is of goed te recyclen. Een plastic afwasborstel wissel je in voor een houten variant en voila de duurzame wisseltruc is gedaan en je bent er tevreden mee.

Een vervanger voor het schuursponsje daarentegen vond ik best een zoektocht.

Wat ik eerst wil benadrukken is dat direct alles in huis vervangen voor duurzame producten absoluut niet duurzaam is. Wanneer een product zijn doel nog dient, (shampoofles, afwasborstel etc..) ook al is het van plastic, dan kan je het beter gebruiken totdat het op of kapot is in plaats van dat je het in de vuilnisbak gooit. Het komt tenslotte allemaal op de vuilnisbelt terecht.

Waarom je een schuursponsje wel direct zou moeten vervangen is om het volgende. De bekende schuurspons bestaat uit twee lagen, een synthetische spons met daarbovenop het schuurgedeelte, vaak groen van kleur. De spons gaat een tijdje mee. Ondanks dat het van synthetisch materiaal is gemaakt is dat dus redelijk duurzaam in gebruik. Nadeel is alleen wel dat de spons alleen nog maar de verbrandingsoven in kan wanneer het ‘opgebruikt’ is.

De toplaag van de schuurspons is ook synthetisch, dus alleen nog afbreekbaar door verbranding, maar is ook in gebruik absoluut niet duurzaam. Dat komt omdat het bij gebruik microplastic loslaat. Dat zijn die kleine groene korreltjes die je in je afwasbak ziet liggen. Bij elk gebruik gaan er duizenden deeltjes plastic het afvoerputje in, richting onze rivieren en oceanen en uiteindelijk in onze voedselketen.

Een vervanger vinden voor het schuursponsje vond ik best lastig. Ik kocht een geweven lapje gemaakt van sisal touw. Handig voor de wasbak maar niet voor kopjes. Ik vond een gerecyclede spons bij de bio supermarkt maar die was veel te stevig. Ik vond een kokosvezel borstel dat perfect is voor pannen maar waar ik aangekoekt voedsel niet kan verwijderen.

En toen vond ik loofah. Een organisch product afkomstig van een komkommerachtige courgetteplant dat sponsachtige vruchten voortbrengt. Perfect voor kopjes en wijnglazen maar schuren doet het niet. Je kan het kopen in een groot stuk en zelf knippen of je koopt de kant en klare spons. Om toch te kunnen schuren ging ik weer op zoek en vond ik uiteindelijk een koperen sponsje. Deze lijkt op een staalspons, is roestvrij en krast niet. Ideaal voor pannen én het gasfornuis.

Conclusie? Er bestaat geen 1 product dat precies doet wat de plastic schuurspons doet.

Mijn advies. Koop de twee onderstaande producten en wanneer je toe bent aan het vervangen van je afwasborstel kies dan voor hout of kokosvezel. Deze zijn allen duurzaam in gebruik, biologisch afbreekbaar en het koper is te recyclen.

loofah spons
koperen spons

Wanneer je veel met glas werkt, zelf sap of melk tapt dan zijn ragers en een flessenborstel onmisbaar. Werkt ook goed voor thermosflessen of glazen potten met een smalle opening.

ragers, toilet- en schrobborstels