Maak kleine stappen..

Dat ik zoveel plezier zou hebben van zoiets simpels had ik nooit gedacht. Vijf jaar geleden begon ik mijn ecologische voetafdruk stap voor stap te verkleinen, beginnend met het verminderen van afval. Nog steeds ervaar ik dat deze manier van leven mij veel voldoening geeft. Waarom? Omdat ik met de keuzes die ik dagelijks maak bijdraag aan een betere wereld en de resultaten daarvan in mijn eigen huishouden direct zichtbaar zijn. Een voorbeeld: Co2 uitstoot is abstract en moeilijk voor te stellen maar een afvalbak die uitpuilt en plastic verpakkingen in je keuken- en badkamer kastje zijn heel tastbaar.

Doordat bewustzijn groeit ga je steeds een stap verder en voelt dit niet zozeer als inleveren op luxe en is het bijvoorbeeld helemaal niet erg om te kiezen voor vakantie in eigen land. Ondertussen draag je weer meer bij (minder co2!!) en neem je weer een stapje door bijvoorbeeld minder/geen fast fashion meer te kopen of minder/geen dierlijke producten meer te consumeren.

Wist je dat je brein letterlijk protesteert als je radicaal iets wilt veranderen? Als je wilt dat het bestendigt zal je kleine stapjes moeten nemen. Op die manier kan je jezelf nieuwe gewoontes aanleren. Laat jezelf dus niet uit het veld slaan als het een keer niet lukt. Als je moe bent en gewoon niet de energie hebt om een avondmaaltijd te bedenken dat niet in plastic verpakt is. Of als je je koffiebeker bent vergeten maar onderweg hunkert naar een shot cafeïne! Wees mild. Naar jezelf maar ook naar anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *