Minimalistisch ecologisch poetsen

Waarom ecologisch schoonmaken?

Reclames maken je wijs dat je voor ieder schoonmaakklusje een ander product nodig hebt. We vullen ons keukenkastje ermee maar uiteindelijk pakken we toch vaak dezelfde fles. Behalve dat deze producten schoonmaken doen ze niets goeds. Ze zijn schadelijk voor het milieu, jezelf, je kinderen en voor dieren. De middelen worden op dieren getest en in sommige gevallen worden er zelfs dierlijke stoffen voor gebruikt.

Het rare is dat men vaak wel weet dat het chemisch is, maar het toch blijven gebruiken. Een voorbeeld daarvan is chloor. Want dat ruikt zo lekker schoon. Tja dat is nou eenmaal de associatie van velen. En het gebruik ervan is een gewoonte geworden. Zelfs door bewuste consumenten.

Ik zal je niet vermoeien met de enorme lijst aan chemicaliën die je iedere dag door je toilet en gootsteen spoelt maar ga er maar vanuit dat feloranje tekens op je flessen schoonmaakmiddelen niet veel goeds zeggen.

Minimaliseer je schoonmaakmiddelen en kies voor natuurlijk.

Als je milieubewust wilt poetsen is het belangrijk dat je niet alleen voor middelen kiest die zeggen natuurlijk te zijn maar ook biologisch afbreekbaar. Een schoonmaakmiddel op natuurlijke basis zegt namelijk niet dat dit dan ook een 100% natuurlijk product is. Een voorbeeld daarvan is de ouderwetse groene zeep. Natuurlijk is dit beter dan chloor of soort gelijk maar 100% natuurlijk is het niet.

Zelf ben ik overgestapt op een paar schoonmaakmiddelen waarmee ik mijn hele huis én tuin schoonmaak. Savon Noir, een schoonmaakzeep in de vorm van een pasta dat je oplost in heet water en je vrijwel alles mee kan reinigen. Vloeren, ramen, deuren, muren, meubels en ga zo maar door. De Franse firma Marius Fabre, grondlegger van de Marseillezeep, heeft er zelfs een boek van, 1001 manieren waarop je het gebruiken kan.

Toen ik er vorige week de groene aanslag op de muur in de tuin mee heb aangepakt ( het werkt dus ook voor groene tegels) was ik verbluft van het resultaat. Het product kent nog vele andere toepassingen. Je kan er zelfs je huisdieren mee wassen. Kan je nagaan hoe veilig het voor mens, dier en milieu is!

Naast Savon Noir gebruik ik natuurazijn als natuurlijk alternatief voor anti-kalk (kan ook voor spiegels en ramen) en baking soda als alternatief voor cif. Wanneer je beide combineert kan je toilet, wasbak en douche lekker schoon bruisen en schrobben.

Wat ik ook altijd fijn vind om in huis te hebben is een blok Marseille zeep. Even raspen voor in een sopje, voor vlekken in kleding, op de wastafel voor handzeep, op de camping gebruik ik het ook voor de afwas en onder de douche voor huid en haar.

De schoonmaakmiddelen kan je verrijken met etherische oliën voor geur en werking. Als je bijvoorbeeld een antibacteriële werking wilt voeg je citroen en/of tea tree olie toe.

Durf jij het uitdunnen van je keukenkastje aan?

Kijk op mijn instagram voor tips over ecologisch poetsen en DIY recepten.


#onverpakt #duurzaam #bewust #zerowaste #poetsen #voorjaar #voorjaarschoonmaak #ecologischpoetsen #schoonmaken #natuurlijkpoetsen #natuurlijkschoonmaken #savonnoir #mariusfabre #schoonmaakzeep #biologischafbreekbaar #natuurlijk #milieuvriendelijk #1001 #notoxic #biodegradable #cleaningproducts #housecleaning