Wel of geen palmolie?

Toen ik een aantal jaar geleden over de duistere kant van palmolie las; kappen van tropisch regenwoud, verdwijnen van diersoorten, conflicten tussen lokale bevolking en grote palmolie giganten en de vervuiling door biobrandstof dat grotendeels uit palmolie bestaat ondernam ik direct actie.

Ondanks dat palmolie in veel producten zit ontdekte ik dat het heel goed mogelijk is om het gebruik drastisch te verminderen. Voor veel producten bestaat er namelijk een palmolievrije variant. Zoals bijvoorbeeld pindakaas, chocopasta, beschuit, koekjes, schoonmaakmiddel en douche/shampoo. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een beetje onderzoek. Lees tijdens boodschappen doen of online shoppen de ingrediënten lijst en je weet exact wat er in zit. Het kost je in het begin iets meer tijd maar al gauw weet je wat je kopen moet en wanneer je denkt aan waar je het voor doet is het helemaal niet erg om wat meer moeite te nemen.

Omdat ik onderzoek blijf volgen is mij nu duidelijk dat door helemaal geen palmolie meer te gebruiken het echte probleem ook niet wordt opgelost. Milieu experts noemen dat het beter is dat er met lokale bevolking gezicht wordt naar een oplossing dat duurzaam, sociaal en economisch haalbaar is. Bijvoorbeeld door bestaande plantages na zoveel jaar te vernieuwen in plaats van opnieuw bossen te kappen.

Omdat je altijd wel iets aan palmolie blijft gebruiken kan je het beste kiezen voor duurzaam geproduceerde palmolie. Zoals Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO) of biologisch gecertificeerde palmolie en andere geïntegreerde ketens die duurzame palmolie leveren. Nu is het zo dat deze initiatieven nog niet allemaal even betrouwbaar zijn en verbetering kunnen gebruiken maar het is een begin.

Deel jou tips voor palmolievrij- of duurzame producten in een reactie hieronder en/of vraag mij wat ik momenteel gebruik.

In mijn webshop kan je palmolievrije schoonmaakmiddelen, shampoo- en douchezeep vinden.

savon noir schoonmaakzeep en Marseille zeep